maanantai 18. elokuuta 2014

Kesäloma puuhasteluja

On kyllä ollut loisatava aika viettää kesälomaa ja mikä parasta: viikko vielä lomaa jäljellä! Olen saanut tehtyä vaikka mitä. Miltein päivittäin on tullut leivottua ja siivoiltua nurkkia. Siivouksen lomassa olen saanut kasaan ison kasan tavaraa + kirjahylly ja lipasto, jotka punaisen ristin Kontti-kirpputori kävi meiltä hakemassa. Nyt voin hyvällä omatunnolla ohittaa joksikin aikaa lipaskeräykset. Eiköhän niillä tavaroilla pitäis saada ihan mukava summa kerättyä.


Marttojen ohjeen puolittamalla kokeilin tehdä karviaismarjamehua. Hyväähän siitä tuli ja nätin näköistä. Käytin sekä punaisia, että vihreitä karviaisia ja puolikkaasta ohjeesta tuli juuri nuo kaksi pullollista.

Karviaismarjamehu

2 kg (4 l) karviaismarjoja
1 l vettä
600 g (7 dl) sokeria

Kiehauta vesi. Lisää karviaiset ja anna kiehua 15 min. Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sokeri, kiehauta ja kuori vaahto pinnalta.

Pullota mehu suppilon avulla, hyvin pestyihin ja kuumennettuihin pullohin ja sulje korkit. 


Loppukesä ja alkusyksy <3. Lihapuolta emme itse kasvata, mutta muuten piha tarjoaa aika mukavasti ruokaa lautaselle. Perunaa, porkkanaa, salaattiaineksia...


Uusimmassa Pirkka lehdessä oli Luumugaleten ohje. Luumut eivät kuitenkaan ole vielä kypsiä, joten muuntelin ohjeen omenavaniljagaleteksi. 

Omenagalette

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
100 g voita ja margariinia
n. 1/4 dl kylmää vettä

Täyte:
1 pss Blå Band vaniljakastikkettta ( + 2 dl maitoa)
(vaniljakastikkeen voi myös korvata rahkalla)
Omenoita liipaleina
fariinisokeria
kanelia

Sekoita jauhot ja sokeri keskenään ja nypi kylmän rasvan kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina jää murumaiseksi, lisää vielä tilkka vettä. Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa noin puoli tuntia.
Kauli taikinasta pellillä leivinpaperin päällä pyöreä levy (n. 26cm).
Valmista vaniljakastikkeesta paksu kastike sekoittamalla pussin sisältö 2 desilitraan maitoa. Lusikoi kastike taikinan pinnalle; jätä reunoille n. 3 cm tyhjää. Lado omenaviipaleet kastikkeen päälle. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja kanelia. Taita taikinan reunukset keskustaa kohti.
Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 min. 


Itse siemenestä kasvattamani kuukausimansikat ovat alkaneet tuottamaan runsaasti hauskan mallisia pikkumansikoita. Lajikkeen pitäisi olla monivuotinen ja tuottaa jatkossa koko kesän satoa! Maultaan makeita; tulee mieleen mansikkasorpetti. Tykkään! 


Mustikka-valkosuklaamuffinssit

Alkuperäinen ohje löytyy Kermaruusun blogista. Kaapista ei löytynyt isoja muffinivuokia, joten pieniä muffinsseja tulikin tuolla ohjeella reippaamman laisesti. Lisäksi pursutin nuille päälle marenkikuorrutteen.

100 g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
1,5 dl mustikoita
60 g valkosuklaata

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito. Lisää lopuksi mustikat ja paloiteltu suklaa varovasti sekoittaen, jottei mustikoiden rakenne hajoaisi. Annostele massa vuokiin. Paista 200-asteessa 20-25 min.


Sipulipiirakka

Pohja:
100 g pehmeää voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Täyte:
koosta riippuen 3 - 5 sipulia
halutessa joukkoon voi laittaa muutaman siivun meetvurstia tai pekonia.
voinokare
3 kananmunaa 
2 dl ruokakermaa 
mustapippuria
loraus siirappia
fetajuustoa 
pinnalle juustoraastetta ja kirsikkatomaatteja

Nypi kuivataineet ja rasva tasaiseksi seokseksi, lisää lopuksi vesi. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 

Hauduta pilkottuja sipuleita voinokareessa n. 15 min. ja lisää joukkoon siirappi ja meetvursti/pekonisuikaleet. Hauduttele vielä hetken ja mausta mustapippurilla. Ripottele taikinan päälle pilkottuja fetapaloja ja sipulitäyte.
Sekoita munat ja kerma keskenään ja kaada se sipulitäytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja puolikkaita kirsikkatomaatteja. 
Paista 200-asteettsa n. 45 min.

Tämän piirakan voi tehdä vaikka edelisenä päivänä valmiiksi; maku vain paranee jääkaapissa levätessä. :)


Kasvimaalla tuholaisilta suojaavat samettiruusut saivat siirtyä portaitamme koristamaan. Inhosin ennen samettiruusuja, mutta ne ovat niin helppohoitoisia ja kukkivat koko kesän, että olenkin niihin kovasti tykästynyt.



Käytiin Myyn kanssa moikkaamassa ystäväni poikamieskolmikkoa. Tarulandian entinen asukki miniori Polle on kyllä aivan supersuloinen otus. Myyn se sai myös hurmattua, mutta Myylle se on kyllä aivan liian pienikokoinen orhi.  :D Pienestä koostaan huolimatta Polle vaikuttaisi kuitenkin olevan sangen moniponi; kantaa pientä lasta selässä ja vetää kärryjäkin ihan näppärän näköisesti perässään. 


Kasvihuonepaprika tuotti yhden paprikan! Hip hei! Kasvi näytti miltein kupsahtavan, mutta tuon se sai sentään aikaiseksi.


Tänä vuonna juhlitaan 20-vuotiasta ratsastusseuraamme. Viikko sitten lauantaina synttäreitä juhlittiin Nastolan Taarastissa olympialaisten je hyvän ruuan merkeissä. Meiän joukkue voitti! 


1 kommentti :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...